Fietsen naar het werk

Fiets van de zaak wordt aantrekkelijker door simpeler bijtelling

Percentage vastgesteld op 7 procent

Fietser op een e-bike

Een fiets van de zaak wordt een stuk aantrekkelijker. Vanaf 1 januari 2020 betalen fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen jaarlijks 7% bijtelling. Voor een e-bike van €2000 betaal je dan een paar euro per maand belasting.

De maatregel wordt volgens RTL Nieuws op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. De Fietsersbond pleit samen met Natuur & Milieu, RAI Vereniging, ANWB, BOVAG en VNA al langer voor een meer fietsvriendelijk fiscaal beleid. En deze maatregel is volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit een prima stap in de juiste richting. “De huidige regels zijn zo ingewikkeld dat je je nu wel twee keer bedenkt voor je aan een leasefiets begint. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kiezen voor de fiets moet zo simpel mogelijk zijn. En deze stap helpt daarbij.”

Vaste bijtelling

Net als voor de leaseauto gaat voor privégebruik van de leasefiets een vaste bijtelling gelden. Voor de leasefiets wordt dat zeven procent van de waarde van de fiets. Iets meer dan de vier procent die voor auto’s geldt, maar bij fietsen gaat het natuurlijk over lagere bedragen.  Zeker voor elektrische fietsen in het duurdere segment – en speed pedelecs, die al gauw 3500 euro kosten – kan leasen aantrekkelijk zijn. Een e-bike van 2000 euro kost de fietser afhankelijk van zijn inkomen tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Voor een speed pedelec van 3500 euro wordt de bijtelling 7,50 tot 10 euro per maand. Hier komen natuurlijk nog wel leasekosten bij, en je ontvangt natuurlijk geen reiskostenvergoeding meer.

Tabel leasefiets

Categorieën