Petitie aangeboden aan Tweede Kamer

Pak opgevoerde fatbikes nu aan!

Jongere op fatbike in Hilversum en tegemoetkomende fietser.

De Fietsersbond sluit zich aan bij de dringende oproep aan de Tweede Kamer om snel in actie te komen tegen de opmars van opgevoerde fatbikes. Deze elektrische fietsen, die vaak door kinderen worden bestuurd, zorgen voor een toenemend aantal verkeersongelukken en onveilige situaties op de weg.

Samen met meer dan vijftig gemeenten en meerdere organisaties roept de Fietsersbond op om actie te ondernemen tegen opgevoerde fatbikes. Ze vragen om een verbod op de verkoop van opgevoerde e-bikes/fatbikes, een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd, en het snel uitvoeren van een landelijke campagne om ouders en kinderen op de gevaren te wijzen. “Wij gaan de strijd aan om nog meer ongelukken met opgevoerde fatbikes te voorkomen en het verkeer voor iedereen veilig te houden. We pleiten voor meer maatregelen op korte termijn,” zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

Verbied de verkoop van opgevoerde fatbikes

Afgelopen maart presenteerde minister Harbers zijn ‘Aanpak opvoeren elektrische fietsen waaronder fatbikes’. Hoewel dat plan een stapje in de goede richting is, zijn er snel meer landelijke maatregelen nodig. Enkel een verbod op de verkoop van opvoersetjes is niet voldoende! De verkoop van opgevoerde e-bikes moet verboden worden. Er moeten maatregelen genomen worden aan de aanbodkant zodat er minder opgevoerde e-bikes op de openbare weg rijden. Ook verkopers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de handhaving moet worden opgeschroefd.

Onderzoek naar minimumleeftijd

Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes kinderen tussen de 10 en 14 jaar zijn, en dat zeker een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. “Daar moet snel iets aan gebeuren”, aldus van Garderen. “We maken ons grote zorgen om de verkeersveiligheid van deze groep jonge fietsers, maar ook van de fietsers die nu niet meer durven te fietsen of die wij een ernstig ongeval willen besparen”.

De Fietsersbond steunt dan ook een onderzoek naar het instellen van een minimumleeftijd van 12 jaar voor elektrische fietsen (een fatbike is geen aparte categorie fiets en valt onder elektrische fietsen). Vanaf die leeftijd gaan kinderen naar de middelbare school, die in het landelijk gebied op grote afstand van huis kan liggen.

Petitieoverhandiging Tweede Kamer – aanpak opgevoerde fatbikes – 18-06-2024
Overhandiging petitie aan de Tweede Kamer

Landelijke campagne nodig

Naast het verbod op verkoop en het onderzoek naar een minimumleeftijd, roept de Fietsersbond op tot een landelijke campagne om ouders en kinderen te informeren over de gevaren van opgevoerde fatbikes. “Bewustwording is essentieel. Ouders moeten weten welke risico’s hun kinderen lopen en hoe ze die kunnen voorkomen. Bedenk goed als ouder of je kind wel een fatbike of elektrische fiets nodig heeft. Wanneer jongeren op een illegaal opgevoerde elektrische fiets zitten, zijn ze niet verzekerd. En is het niet beter en leuker om gewoon lekker zelf te trappen?” zegt van Garderen.

De oproep dient voor de Kamerleden ook als input voor het schriftelijke debat over verkeersveiligheid dat deze week plaatsvindt in de Kamer, waarna zij de mogelijkheid hebben om via moties het (nieuwe) kabinet te verzoeken om het aanvalsplan van minister Harbers aan te scherpen.

Een fatbike in het park

Fatbikes: van speels tot spelbreker

De fatbike terroriseert het verkeer, de Fietsersbond pleit voor strengere normen. Lees meer

Wil je dat wij meer actie kunnen ondernemen tegen opgevoerde fatbikes?

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger te maken voor fietsers!

Steun ons

Categorieën