Brekende bakfietsen

Babboe bakfiets – foto iStock Milos Ruzicka

Niet alleen Babboe kampt met problemen van brekende frames; de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere merken bakfietsen. Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen als je zelf problemen ervaart.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ook frames van andere bakfietsmerken doormidden kunnen breken tijdens het fietsen. De NVWA onderzoekt momenteel deze meldingen om de veiligheid te waarborgen. Het is afwachten wat uit het onderzoek komt.

Wat te doen als je slachtoffer bent van een gebroken bakfiets?

Als je slachtoffer bent van een gebroken bakfiets, meld dit dan direct bij de NVWA. Ze kunnen alleen actie ondernemen op basis van meldingen. Ook als het frame minimaal gescheurd is of als je geen letsel hebt opgelopen, moet je dit melden.

Heb je (ernstig) letsel opgelopen? Neem dan contact op met een letselschadeadvocaat om de fabrikant of importeur aansprakelijk te stellen. Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal: maak foto’s, zoek getuigen en bewaar de gebroken fiets als bewijs. Lever deze niet in bij de fabrikant.
Daarnaast kun je contact opnemen met RTL of bakfietsclaim.nl.

Tips voor eigenaren van bakfietsen

Maak je je zorgen over de kwaliteit van je bakfiets? Hier zijn enkele tips om problemen vroegtijdig op te sporen:

  • Tweewielbakfiets: Breuken ontstaan meestal in het midden van het frame, net achter de bak. Dat begint met een scheurtje aan de onderkant. Controleer regelmatig op scheurtjes in de lak, het frame of op roestplekken. Ter geruststelling: een scheur begint klein en breidt zich uit. Je kunt het aan voelen komen doordat de bakfiets instabieler wordt voordat het frame volledig breekt.
  • Driewielbakfiets: Breuken ontstaan vaak bij de bevestiging van het achterframe aan de balhoofdbuis (het gedeelte met de lagers waarop het voorframe draait). Controleer dit gedeelte regelmatig op beschadigingen.

Speciaal voor bezitters van Vogue en Cangoo bakfietsen: controleer je bakfiets extra kritisch en check de kwaliteit van de lasnaden. Houd de website van de NVWA in de gaten en meld eventuele twijfels direct bij de NVWA.

Gebroken bakfiets – Foto RTL nieuws – Samantha Molders
Foto: RTL nieuws – Samantha Molders

Tips voor het kopen van een bakfiets

Bij de aankoop van een bakfiets kun je niet altijd zien of deze sterk genoeg is. Hier zijn enkele tips om de kans op problemen te verkleinen:

  • Koop bij een gerenommeerde tweewielerwinkel; zij hebben er belang bij dat fietsen niet vaak terugkomen voor garantie.
  • Kies voor een bakfiets van een bekend merk dat op kwaliteit concurreert in plaats van prijs. Problemen zoals beschreven door RTL lijken vooral voor te komen bij budget bakfietsen.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.