Compacte bakfietsen, vingerscanslot en uitschuifbare bagagedrager

Nieuw superventiel op fietsbeurs

Fietstrendwatcher TestKees

Man met blauw shirt en spijkerbroek zet af om te gaan fietsen tegen achtergrond van flats van Utrecht CS

Onze fietstrendwatcher Kees Bakker ging naar Eurobike, een fietsbeurs, en ontdekte onder meer een (peperdure) fietscamper. Zodra de producten op de markt zijn gaat Kees een aantal zeker testen.

Efficiënt ventiel van Schwalbe

Nu nog niet te koop Bron: youtu.be

Nog niet te koop, maar ik kreeg een ombouwsetje mee om te testen en ben enthousiast. Met het nieuwe Schwalbe Clik Valve ventiel wordt oppompen echt makkelijker. Pompkop en ventiel sluiten beter op elkaar aan dan bij bestaande ventielen met rubber.
Schwalbe heeft het rubber namelijk vervangen door een kliksysteem met metalen veertje in de pompkop, waardoor je veel makkelijker de pomp op het nieuwe ventiel zet. Oppompen is ook een eitje en daarna trek je de pompkop gewoon weer van het ventiel. Omdat er geen rubber gebruikt wordt, slijt dat ook niet.
N.B. Nu nog niet te koop.

Slot met vingerafdrukscanner

Nooit meer naar je sleutel zoeken Bron: www.youtube.com

Abus heeft een slot bedacht dat je opent door er gewoon je vinger op te leggen. Om hem op slot te doen klik je de twee delen in elkaar. Het is nog een beetje de vraag hoe makkelijk het is om het slot zo te programmeren dat hij je vingerafdruk herkent. Dat heb ik nog niet getest. Je kunt er maximaal twintig verschillende vingerafdrukken inzetten zodat het hele gezin het slot kan openen.
Nadeel is dat het systeem niet erg kraakbestendig is. Als je veel kracht zet kun je het slot open krijgen. Het slot heeft dan ook nog geen ART-keurmerk, waarvoor het slot getest wordt door de stichting ART.  Maar als je een licht slot nodig hebt voor op vakantie of voor een kinderfiets lijkt het me ideaal. Naar verwachting is hij vanaf het najaar te koop.

Geen fietstrend missen?

Laat Kees zijn werk doen

Draag een steentje bij

De trend van compacte elektrische bakfietsen zet door. Hieronder 3 voorbeelden.

Yoonit

Gele bakfiets met sportief zadel en stoffen zitjes in bak voor.

De Yoonit is een soort elektrische mini filibus (zie ook dit artikel) met twee kleine wielen en een grote bak boven het voorwiel. In die bak kunnen bijvoorbeeld twee kinderen gezellig naast elkaar zitten. Bij deze verkoper vanaf 3200 euro.

Car.los Modell V

Lila bakfiets met een bak die eruit ziet alsof hij van karton is gemaakt.

Een ander leuk model is de Car.los Modell V. Een elektrische bakfiets met kleine wielen en een kleine bak tussen voorwiel en stuur die ingeklapt kan worden zodat de bakfiets lekker smal wordt (dat inklappen was een fluitje van een cent). Eventueel kan de bak helemaal verwijderd worden en kan de bakfiets ook nog opgevouwen worden. Prijs: vanaf 4800 euro.

Cyclr Flex

Vrouw met zonnebril op zit schaterend op een elektrische bakfiets met daarin een lichtbruine tas

Ook opvallend was de bakfiets van Nederlandse fabrikant Cyclr Flex. Hierbij kan de bakfiets uitgeschoven worden bij de bak om hem langer te maken. Zelf heb ik mijn twijfels of dit echt zoveel toevoegt. Je wint alleen in de lengterichting zo’n veertig centimeter maar daarvoor heb je wel een complex frame nodig. We gaan het zien. Nog even geduld. Komt najaar 2025 op de markt voor rond de 7500 euro.

Uitschuifbare bagagedrager

Bij een picknicktafel staat een fiets met lange bagagedrager

In de uitvindershoek van de Eurobike vond ik een prototype van een uitschuifbare bagagedrager van Kronfeld Tragfläche. Die zag er praktisch uit. Vooral handig als je zowel een kinderzitje als veel bagage mee wilt nemen. De bagagedrager zit nog in stadium crowdfounding.

Camperbakfiets

Man ligt op een stretcher onder een tentdoek die in vorm wordt gehouden door een fiets. Omgeving: ochtendlicht op weide.

De Space camper bike is een soort fietscamper. De bakfiets zelf is van Riese & Muller en daarbij wordt een tent en stretcher geleverd om je bakfiets om te bouwen tot relaxplek dan wel tent met stretcher. Vanaf 9349 euro.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.