Binnendoor is nooit om

Olifantenpaadjes, het boek

Het boek 'Binnendoor is nooit om' ligt op een lichte houten vloer

In 2011 verscheen het oerboek ‘Olifantenpaadjes’ van fotograaf Jan-Dirk van der Burg. Dat maakte zo’n indruk op Jorrit de Haas dat hij een eigen verzameling olifantenpaadjes startte op Facebook en Instagram. En nu is er een boek.

Olifantenpaadjes, wat zijn dat ook alweer? Afsnijpaadjes zijn het. Ze worden zo vaak gebruikt dat ze duidelijk zichtbaar zijn als uitgesleten zandpaadjes in het gras.  Olifantenpaadjes zijn inmiddels een begrip in Nederland dankzij het boek Olifantenpaadjes uit 2011. Jorrit de Haas kreeg het toen op zijn twintigste verjaardag cadeau. Jorrit: ‘Ik realiseerde me dat ik op weg naar de orthodontist ook altijd over zo’n paadje reed. Dat paadje heb ik gefotografeerd en staat nu als profiel op mijn instagram.’
Jorrits ogen waren geopend. Hij fotografeerde zelf olifantenpaadjes en deelde ze op internet. Het sloeg aan. Mensen volgen hem en sturen eigen olifantenpaadjes. Hij heeft inmiddels 85.000 volgers.

Vooral pogingen van gemeenten om olifantenpaadjes te barricaderen zijn leuk. Gemeenten plaatsen bijvoorbeeld een los hek op het paadje, dat simpel te verplaatsen is.

Woerden

Olifant in park met als tekst: 'Kom je morgen met onze olifant knuffelen tijdens de opening van het Westdampark?'

Het delen van olifantenpaadjes heeft een soort bewustzijn, een gevoel van trots bij mensen gecreëerd. ‘Kom niet aan onze olifantenpaadjes’. In Woerden wilde de gemeente een einde maken aan een olifantenpaadje door het Westdampark door een grote boomstam dwars over het pad te leggen. Dat riep een storm van protest op en activisten zaagden een stuk uit het midden van de boom. De gemeente Woerden reageerde sportief. Kinderen konden bij de opening van het park met een man in olifantenpak op de foto. Eind goed al goed.

Jorrit geeft olifantenpaadjes sterren van één tot vier en beoordeelt de terreinwinst die te behalen is. Zoals deze paadjes in Ridderkerk en Amstelveen.

Liever gewoon een goed fietspad?

Onze mensen geven de gemeente advies

Dat steun ik!

Ridderkerk

Niet betegeld paadje loopt omhoog door het gras

Van de Facebookpagina: Zo kan het dus ook. Dit Olifantenpaadje ligt in Ridderkerk en waar veel gemeentes deze shortcuts juist verafschuwen daar worden ze hier juist omarmd. Dit paadje gaat van de Ringdijk naar de (hoe toepasselijk) Benedenrijweg toe en zorgt er voor dat omrijden niet hoeft. Maar waar het om gaat is dat de @gemeenteridderkerk dit Olifantenpaadje niet in de weg zit maar juist met alle liefde onderhoudt! Wat grind eroverheen zodat we geen modderige taferelen ontstaan bijvoorbeeld. Chapeau!

– Waardering: ****
– Terreinwinst: Plusminus 300 meter
– Locatie: Ridderkerk

Amstelveen

Rechts van een boomstam loopt een uitgesleten paadje

In onze post van 28 augustus 2023 riepen we al eens op om deze boomstam te verwijderen van dit Olifantenpaadje. Helaas bleek niemand sterk genoeg om dit stuk hout aan de kant te rollen. Maar niet getreurd. Twee meter verderop is inmiddels gelukkig weer een nieuw Olifantenpaadje ontstaan. Het is wachten tot de Gemeente Amstelveen deze weer gaat blokkeren…

– Waardering: ****
– Terreinwinst: iets meer dan eerst
– Locatie: Amstelveen

Inmiddels ligt er een boek, Binnendoor is nooit om.  Te bestellen op binnendoorisnooitom.nl Prijs: 24,95.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.