Tegen kenteken voor alle e-bikes

Tweede Kamer stemt voor aparte categorie fatbike

Fietsersbond – fatbikes – Foto DigiDaan

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer over verschillende moties die twee weken geleden tijdens een debat over verkeersveiligheid waren ingediend.

Een motie van NSC en VVD om fatbikes in een aparte categorie te plaatsen – met een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht – werd met ruime meerderheid aangenomen. Ook een andere motie van dezelfde partijen, waarin werd opgeroepen tot een onderzoek naar ‘typegoedkeuring’ voor elektrische fietsen, werd met een grote meerderheid gesteund. Met de typegoedkeuring kan er beter gecontroleerd worden op kwaliteit en veiligheid, zodat onveilige of opgevoerde fatbikes niet op de markt kunnen komen.

Daarnaast werden twee moties aangenomen om de politie meer mogelijkheden geven om te handhaven. Het gaat om strengere controles op opgevoerde fatbikes en het gebruik van geofencing om de snelheid van fatbikes, e-bikes en elektrische steps te beperken. Een motie die opriep tot een kentekenplicht voor elektrische fietsen werd afgewezen.

De Fietsersbond is tevreden met deze uitkomst. Het instellen van een aparte categorie voor fatbikes is een belangrijke stap, omdat er zo specifieke regels voor deze fietsen kunnen gelden, zonder dat alle e-bikes hieronder vallen. Ook is een betere registratie van e-bikes is nodig, zodat consumenten en handhavers kunnen controleren of een fiets aan de wettelijke normen voldoet. Dit kan bijvoorbeeld met een register.

Minister Madlener gaf eerder aan dat het moeilijk is om een aparte categorie voor fatbikes te realiseren. De Fietsersbond ziet echter wel mogelijkheden, mits er verder onderzoek wordt gedaan. Omdat het waarschijnlijk even duurt voordat deze aparte categorie er komt, blijven we aandringen op extra handhaving in de tussentijd.

De Fietsersbond is tegen de invoering van een kenteken voor alle e-bikes. Dit zou onnodig veel kosten betekenen voor de vier miljoen bezitters van een e-bike en extra werk voor de overheid.

Fietsersbond – fatbikes – Foto DigiDaan

Wat vindt de Fietsersbond van de fatbike?

De Fietsersbond maakt zich grote zorgen over fatbikes en vraagt om maatregelen. Lees meer

Categorieën